Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Ízületi ultrahang

Az ízületi ultrahang segítségével az orvos ellenőrizni tudja, hogy milyen állapotban vannak az ízületek, látja, hogy van-e valami eltérés, rendellenes a környező lágyszövetekben, izomzatban, vázizmokban, inakban. A páciens térdét, vállát, könyökét, csuklóját, bokáját és csípőjét is tüzetesen át tudja nézni a készülék segítségével. A vizsgálat kimutatja, hogy van-e a test ezen területein bármilyen gyulladásos folyamat, az izmok és az inak szenvedtek-e valamilyen sérülést, például nem-e szakadtak el, esetleg van-e valahol meszesedés, bevérzés esetleg folyadékgyülem. A vizsgálat abszolút fájdalommentes, a szervezetre nézve teljesen ártalmatlan, mivel még röntgensugarak sincsenek.

A térd ultrahang által bebizonyosodik az is, hogy a térd ízületében keletkezett-e folyadékgyülem, esetleg külső szalagsérülés, ugyanis a sportsérülések esetében ez gyakran előfordulhat.

Hogyan történik a vizsgálat?

Ülve és fekve is elvégezhetik az ízületi ultrahangot, a lényeg, hogy a vizsgálat idejére, ami nagyjából 20 percet vesz igénybe, szabaddá kell tenni az érintett területet. Ezt követően az orvos egy gélt visz fel a bőr felületére, majd a vizsgálófej segítségével alaposan megvizsgálja a beteget.
Előkészületre nincs szükség, célszerű lazább ruhában érkezni a gyorsabb öltözködés érdekében.