Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Hasi Ultrahang

Kismedence Ultrahang

Mit vizsgálunk a has-kismedence ultrahangvizsgálat során?

A has-kismedence ultrahangvizsgálat során az összes hasi és alhasi szerv leképezésre kerül. Az ultrahang fejjel átszkennelik a főbb hasi szerveket, mint például a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, vesét, mellékvesét, lépet, illetve áttekintésre kerülnek a vékony és vastagbelek, továbbá a kismedencei szervek, mint például húgyhólyag, prostata, méh. Mindezeken túl a hasi folyadékok és nyirokcsomók megítélhetők. Ennek következtében lehetőség nyílik a máj, hasnyálmirigy, vese, lép jó és rosszindulatú elváltozásainak, mint például ciszták, haemangiomák, tályogok diagnosztikájára, ábrázolhatók az epekövek és vesekövek is, illetve gyakran láthatók a bél gyulladásos betegségeinek jelei.

A vizsgálathoz szükséges előkészületek:

A has-kismedence ultrahangvizsgálat teljesen fájdalommentes, és csak minimális előkészületet igényel. Az epehólyag pontos megítéléséhez szükséges, hogy a páciens a vizsgálat előtt 4 órával ne egyen, ugyanis ekkor lehet az epehólyagot telített állapotban vizsgálni. Az ultrahangvizsgálat előtt lényeges, hogy a páciens sok folyadékot, elsősorban vizet fogyasszon, hiszen a telt húgyhólyag megkönnyíti a kismedencei szervek megítélését.Összességében a has-kismedence ultrahangvizsgálat során lehetőség nyílik sugárzásmentesen, kifejezetten kényelmes, fekvő pozícióban diagnosztizálni a hasi és alhasi szerveket mindössze kb. fél óra alatt.

Máj ultrahangos vizsgálata

A máj ultrahangos vizsgálata más hasi szervek vizsgálatával egy időben történik. Mivel ez a szerv létfontosságú a szervezet számára, így kiemelten oda kell figyelni, ha valamilyen tünet jelentkezik. Ezek közé sorolhatjuk a hányingert, a szűnni nem akaró fáradtságérzetet, a vizelet, vagy a széklet megváltozását, emésztési problémákat, gyomorégést, puffadást.

Sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás, vagy a fertőző májgyulladás okozza a gondokat.
A máj állapotának ellenőrzését jellemzően belgyógyász szakorvos végzi, vagy rendeli el. Először kitapintja a méretét és a formáját, majd a legtöbb esetben laboratóriumi vérvételre küldi a beteget. Bizonyos esetekben szükség lehet a biopsziára, vagy a máj ultrahangos vizsgálatára. Ilyenkor a hasi és a kismedencei szervek is górcső alá kerülnek, hogy teljesebb képet kapjon a szakorvos a pontos diagnosztika felállítása érdekében.

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL

Budapest

Debrecen

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLATOK

emlő ultrahang     

alsó végtagi erek doppler vizsgálata

carotis doppler-vizsgálat

nyaki légyrész ultrahang