Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Zsírmáj, mint gyakori diagnózis

A zsírmáj vagy orvosi nevén a steatosis hepatis a máj állományában lévő kóros zsírfelhalmozásra utal. A zsírmáj kialakulásáért számos tényező a felelős. Kiemelten fontos az alkoholfogyasztás, ugyanis ez az egyik leggyakoribb oka a zsírmáj megjelenéséért, illetve a hosszú évek során átalakulhat gyulladásos zsírmájjá, sőt májzsugorodást is okozhat. Az alkoholos zsírmáj mellett azonban létezik a tiszta zsírmáj, melyért elsősorban az elhízás, gyógyszer mellékhatások és cukorbetegség tehető felelőssé.

Melyek a zsírmáj tünetei?

A májzsírosodás az első stádiumban panaszt többnyire nem okoz, sokszor az ultrahangvizsgálat során kerül felfedezésre. Az első stádium még visszafordítható, melynek fontos eszköze az életmódváltás. A gyulladásos zsírmáj azonban már több tünetet is okozhat: sárgaság, étvágytalanság, májmegnagyobbodás, hányinger-hányás. Súlyos esetben kialakult májzsugorodás akár májkóma állapotába is sodorhatja a beteget.

Hogyan diagnosztizálható a zsírmáj?

Miután kezdetben a zsírmáj nem okoz tüneteket, leggyakrabban hasi ultrahang vizsgálat során diagnosztizálják. Az ultrahang kép mutatja a zsírsejtek okozta eltérést a máj állományában és az előrehaladott zsírmájnál felszíni egyenetlenség is kimutatható. A diagnózist laboratóriumi vizsgálat is megerősítheti, ugyanis a máj csökkent szintetizáló képességének jelei kimutathatók: vérszegénység, vagy GOT, GPT, bilirubin emelkedése.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen