Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Vizeletürítési gondok? Korral járó prosztataprobléma, azaz benignus prosztata megnagyobbodás

A prosztata a húgyhólyag alatt elhelyezkedő nemi mirigy, mely az ondót termeli. A prosztata mirigyállományán a húgycső keresztülhalad, és ennek következtében okozhat a prosztata megbetegedése különböző vizelet ürítési gondokat. Az idősödő férfiaknál gyakori a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, más néven a benignus prosztata hypertrophia. 50 éves korban a férfiak 50 %-nál, 80 évesen 75 %-nál mutatható ki az elváltozás, és kb. 40-45 %-nál okoz panaszokat.

Milyen tünetei vannak a benignus prosztata megnagyobbodásnak?

A mirigyállomány növekedése a húgycső szűkületét okozza, mely vizeletürítési problémákat, típusosan a reggeli vizelet nehéz megindulását okozza. A húgyhólyag teljes kiürítése akadályozott, emiatt gyakori a vizelési inger és sokszor éjszakai vizelés lép fel. Előfordulhat ritkán véres vizelet és a pangó vizelet táptalaja a húgyúti fertőzéseknek, sőt idővel vesekárosodáshoz vezethet.

Hogyan történik a benignus prosztata megnagyobbodás diagnózisa?

Az első és legfontosabb ilyen tünetek esetén egy urológus felkeresése, aki célzott vizsgálatokkal ki tudja zárni a prosztata egyéb megbetegedéseit, mint például a rosszindulatú prosztatarák. Abban az esetben, ha a páciensnek nincsenek tünetei sokszor egy rutin hasi ultrahangvizsgálat során kerül felfedezésre a megnagyobbodott prosztata, melynek célzott kivizsgálása ilyenkor javasolt.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen