Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Visszérgyulladás, amit mindenki megtapasztal egyszer

A visszérgyulladás a vénák gyulladásos megbetegedése, melyhez társulhat vérrögképződés is, ezáltal trombózist is okozhat. A vénák lehetnek felszínesek, vagy mélyvénák, az utóbbi esetben beszélünk mélyvénás trombózisról. A felületes vénák gyulladása bármely életkorban előfordulhat. A visszérgyulladás okai között szerepel a hosszan tartó inaktivitás, ami lehet akár egy hosszú repülőút vagy akár egy műtétet követő ágynyugalom. Ugyanakkor bizonyos ösztrogén tartalmú gyógyszerek vagy öröklött véralvadási zavarok is okozhatnak visszérgyulladást. A betegség rizikófaktorai között szerepel a dohányzás, a terhesség és bizonyos daganatok. A visszérgyulladás különböző erekben kialakulhat, de leggyakrabban a láb vénáit érinti.

A visszérgyulladás tünetei

A begyulladt ér területén a bőr kipirosodik és felmelegedik, sokszor fájdalmas és kemény tapintatú. A felületes visszérgyulladás mögött azonban sokszor fellelhető mélyvénás trombózis is, mely jelentőség kiemelt fontosságú, ugyanis a vérrög a tüdőverőerekbe jutva tüdőembóliához vezethet, mely egy életet veszélyeztető akut állapot.

A visszérgyulladás diagnózisa

A lábvénák panaszai miatt javasolt szakorvos felkeresése, aki a fizikális vizsgálat során megnézi a lábtérfogatok közötti különbséget és összegzi a tüneteket. A felszíni és mélyvénák vizsgálatára egyaránt alkalmas az alsó végtagok vénás Doppler ultrahang vizsgálata, mely kimutatja a gyulladást, kitágult vagy elzáródott felszíni vénákat és képes detektálni a mélyvénás trombózis is, így például a vérrög méretét és az áramlás mértékét is.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Alsó végtagi erek Doppler vizsgálata

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen