Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Vesemedence-gyulladás

A vesemedence-gyulladás, azaz pyelonephritis a vese és a felső húgyutak megbetegedése. A betegséget baktérium, leggyakrabban az E. coli okozza, mely az alsó húgyutakon és húgyhólyagon keresztül jut el a veséig. A hólyag alulról fertőződhet helyi immungyengeség, például meghűlés következtében, de több hajlamosító tényező is segíti a gyulladás kialakulását. Ilyen faktor például a rövid húgycső, mely miatt a nőknél gyakrabban alakul ki ez a fertőzés, illetve a húgyvezetéket elzáró kő vagy prostata megnagyobbodás.

Melyek a vesemedence-gyulladás tünetei?

Az akut gyulladást, hírtelen fellépő deréktáji fájdalom, láz, levertség, gyakori vizelési inger és fájdalmas, égő vizeletürítés. A krónikus gyulladás esetén elsősorban deréktáji fájdalom és gyakori vizelési inger a jellemző.

Hogyan diagnosztizálható a Vesemedence-gyulladás?

A kivizsgálás fontos része a vizeletvizsgálat, mely kimutatja a baktériumokat, továbbá a vérvizsgálat során is detektálható emelkedett fehérvérsejtszám és vérsüllyedés. A vesék ultrahang vizsgálata során a vesemedence és gyakran a húgyvezeték is tágulatot mutat, de bizonyos esetben vesekövek is felfedezhetők.

Vese ultrahangos vizsgálata

A vese ultrahangos vizsgálata a hasi és kismedencei ultrahangos vizsgálat része. Egyáltalán nem jár fajdalommal, sem kellemetlenséggel, 100%-osan biztonságos és részletes képet ad az ezen a területen elhelyezkedő szervek, erek és a bélfal állapotáról. Feltérképezhető a segítségével a vesék alakja és mérete, így az esetleges elváltozások gyorsan kideríthetőek.

A vese az alsó bordák alatt található, így minden deréktáji panasz esetén gyanakodhat arra, hogy ennek a páros szervnek valamilyen problémája okozza a tüneteket. Ilyen lehet például az erősen nyilalló fájdalom, a vérrel keveredett vizelet, de akár még a magasabb vérnyomás mögött is állhat valamilyen veseprobléma.
Ezekben az esetekben az orvos elrendelhet egy célzott vese ultrahangos vizsgálatot, amely során gyorsan megállapítható a pontos kórkép.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen