Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Vesekő

A húgykövek előfordulhatnak a húgyvezetékben, a húgyhólyagban és a vesében. Utóbbit nevezzük vesekőnek, melyek az emberek nagy százalékában előfordulhatnak. A vesekő a férfiak körében gyakrabban alakul ki, és általában 30 év felett jelenik meg. Összetételük szerint lehetnek kálciumkövek, urátkövek, cystinkövek és struvitkövek. Az összetételük befolyásolja azt, hogy mennyire lehet könnyen diagnosztizálni a köveket a különböző képalkotási módszerekkel.

 

Melyek a vesekő tünetei?

A vesekő nem mindig okoz tünetet, de ha elmozdul heves fájdalommal jár mely a hátba vagy az alhasba sugároz. Kísérő tünetként gyakori a hányinger,hányás és a vizeletben vér jelenhet meg.

A vesekő diagnózisa

A vesekő diagnosztikájának fontos része a klinikai kivizsgálás, ugyanis a tünetek nagyon specifikusak a vesekőre. A vesekövek diagnosztikájára alkalmas a has- kismedence ultrahang vizsgálat, azonban fontos tudni, hogy a kisebb kövek nem mindig mutathatók ki. Az ultrahangvizsgálat során meghatározhatók a nagyobb kövek helye és mérete, mely segítség lehet a terápia tervezésénél.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen