Veseciszta

A veseciszta (vesecysta) egy jóindulatú elváltozás, melynek gyakorisága a kor előrehaladtával nő. Az úgynevezett egyszerű veseciszta előfordulhat a vese kéreg, illetve velőállományában. Számukat tekintve többnyire egy-egy darabról vagy néhányról beszélhetünk. A multicisztás vesebetegség egy veleszületett, nem öröklődő egyoldali vesebetegség, melynél a ciszták nagyszámban fordulnak elő, és elfoglalják a veseállomány nagy részét. A policisztás vesebetegségben a multicisztáshoz hasonlóan nagyszámban fordulnak elő ciszták. Ez a betegség azonban autoszomális domináns vagy recesszív módon öröklődik. Előbbi formája enyhébb lefolyású, és elsősorban a felnőtt lakosságot érinti, míg utóbbi a ritkább forma, mely már fiatalkorban kialakulhat.

 

Melyek a veseciszta tünetei?

Az egyszerű veseciszta általában nem okoz semmilyen tünetet, többnyire has-kismedence ultrahang vizsgálat során véletlenül diagnosztizálják. Azok a veseciszták, melyek nagy méretet érnek el okozhatnak diszkomfortérzetet. A multicisztás vesebetegség leggyakrabban egyoldali azonban ez sem okoz panaszokat. A policisztás vesebetegség felnőttkori formájában a ciszták száma évről-évre növekszik, és hasi vagy deréktáji fájdalmat okoznak. A ciszták befertőződhetnek, illetve bevérezhetnek, és ezáltal további hasi fájdalmakat okozhatnak. Ezzel szemben a fiatalkori policisztás vesebetegség gyors lefolyású, ilyenkor a megnagyobbodott vesék már születéskor tapinthatók a hasban és máj kötőszövetes átalakulása, sőt akár veseelégtelenség is társul hozzá.

Hogyan diagnosztizálható a veseciszta?

A vesecisztákat legegyszerűbben ultrahang vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Az egyszerű veseciszták többnyire nem igényelnek semmilyen egyéb vizsgálatot vagy terápiát, mindössze éves kontrolljuk javasolt. A multicisztás és policisztás vesebetegségek ultrahangvizsgálat alapján felismerhetők, de ilyenkor további vizsgálatok is szükségesek. A veseciszták az ultrahang mellett CT és MR vizsgálattal is kimutathatók.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT ÁRA: 17 000 Ft

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

1 + 8 =