Struma, azaz göbös pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak két oldalán elhelyezkedő mirigy, mely számos hormontermeléssel befolyásolja az emberek mindennapjait. A pajzsmirigy ugyanakkor össze van kötve az agyalapi miriggyel, mely hormonok által befolyásolja a mirigy működését. A struma vagy más néven golyva egy gyakori pajzsmirigybetegség, mely lényegében a mirigy göbös átépülését és megnagyobbodását jelenti. A megnagyobbodás hátterében állhat jódszegény étrend, pajzsmirigy túlműködéssel járó Graves- Basedow kór, vagy pajzsmirigy alulműködéssel járó autoimmun állapotok, típusosan a Hashimoto-thyreoiditis.

A struma tünetei

A pajzsmirigy göbös megnagyobbodása kezdetben nyelési nehezítettséget és diszkomfort érzést tud okozni, és később már szemmel látható méreteket ölt a nyakon. A kiváltó októl függően társulhat hozzá alulműködés vagy túlműködés tünete, mint például ingerlékenység, fokozott anyagcsere, hajhullás stb.

A struma diagnózisa

Az endokrinológiai vizsgálat alkalmas a struma eredetének pontos meghatározására. A vizsgálat egy részletes, számos hormont tartalmazó laborvizsgálatból, fizikális vizsgálatból áll és az endokrinológus nyaki ultrahangvizsgálatot rendel el. A nyaki ultrahangvizsgálat során a pajzsmirigy mérete, szerkezete és a benne lévő göbök is megfigyelhetők, sőt a mirigy vérkeringésére is következtethetünk. Továbbá szükség esetén szövettani mintavétel is történik. Ezek az információk jelentősen segítik az endokrinológus munkáját és segítik a pontos diagnózis felállításában.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT ÁRA: 17 000 Ft

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

15 + 13 =