Ranula

A ranula a nyálmirigyek, leggyakrabban a sublingualis nyálmirigy cisztózus elváltozása, mely egy folyadékkal teli hólyagra hasonlít. A kialakulása hátterében állhat nyálmirigykő, mely akadályozza a nyál kiürülését, fejlődési rendellenesség vagy a nyálmirigy traumája is. A ranula leggyakrabban a szájfenéken alakul ki, azonban a „diving ranula” áttörhet a nyelv alatti izmokon és beterjedhet a nyaki részre is.

A ranula tünetei

Amennyiben a ranula kis méretű, gyakran nem jár semmilyen tünettel. A nagyobb méretű ranulát a szájüregben gyakran lilás, bedomborodó képletként lehet azonosítani, melynek mérete idővel változhat. A nagyobb méretű ranulák okozhatnak nyelési nehezítettséget, illetve a problémát jelent a ranula elfertőződése, melynek már súlyos következményei is lehetnek.

A ranula diagnózisa

A ranula gyakran könnyen felismerhető egy fogászati kivizsgálás során is, de a helyzetének és kiterjedésének pontos meghatározása céljából javasolt nyaki ultrahangvizsgálat. Ennek segítségével könnyen megállapítható, hogy a ranula beterjed-e a nyaki régióba, ugyanis ez a kezelés menetét befolyásolja.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT ÁRA: 17 000 Ft

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

2 + 4 =