Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Prosztatarák: egy örök félelem

A prosztata a húgyhólyag alatt elhelyezkedő nemi mirigy, mely az ondót termeli. A prosztata mirigyállományán a húgycső keresztülhalad, és ennek következtében okozhat a prosztata megbetegedése különböző vizelet ürítési gondokat. A prosztatarák, vagy más néven prosztatatumor és prosztatadaganat a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, mely azonban a korai felismerés esetében nagy sikerrel gyógyítható. Hazánkban évente mintegy 4000 férfinél diagnosztizálják a rosszindulatú prosztatarákot, és mintegy 1300 férfi halálát okozza minden évben.

A prosztatarák leggyakoribb tünetei

A prosztatarák egy alattomos betegség, ugyanis kezdetben nagyon kevés tünetet produkál. A tünetek között, melyeket elsősorban a prosztata tumor okozta megnagyobbodása okoz, szerepel a vizeletürítési nehezítettség, a fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger, éjszakai vizelés, teljes vagy részleges vizeletelakadás. Az előrehaladott stádiumokban viszont már megjelennek a prosztatarák áttétei, melyek leggyakrabban a csontokban és nyirokcsomókban kialakuló áttétek. Ennek megfelelően tünet lehet gerincfájdalom, csigolyatörés vagy nyirokcsomó duzzanat, alsó végtagi vizenyő.

Hogyan zajlik a prosztatarák diagnózisa?

Az első és legfontosabb ilyen tünetek esetén egy urológus felkeresése, aki célzott vizsgálatokkal diagnosztizálja az elváltozást. Ilyenkor általános a prosztata specifikus antigén laborvizsgálata, mely tumor esetén emelkedett értéket mutat, illetve szükséges fizikális vizsgálat és képalkotási vizsgálatok a pontos diagnózis felállításához. Abban az esetben, ha a páciensnek nincsenek tünetei sokszor egy rutin hasi ultrahangvizsgálat során kerül felfedezésre a megnagyobbodott prosztata, vagy előrehaladott esetben a nyirokcsomókban vagy más szervekben lévő áttétek, melyek azonnali urológiai kivizsgálást tesznek szükségessé.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen