Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Fogyás, vagy elhízás? Hajhullás? A pajzsmirigygyulladás sokrétűsége

A pajzsmirigy a nyakon elhelyezkedő mirigy, mely az általa termelt hormonokon keresztül jelentősen meghatározza az ember hőérzetét, anyagcseréjét és hangulatát is. A pajzsmirigygyulladásnak több típusát különíthetjük el azalapján, hogy mi áll a hátterében. A Hashimoto-betegséget egy autoimmungyulladás okozza, mely által a szervezet saját maga ellen termel antitesteket, melyek megtámadják a pajzsmirigyet. A szülés utáni, úgynevezett postpartum pajzsmirigygyulladás hátterében az immunrendszer változása áll, melyhez hasonló a szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás, az úgynevezett csendes thyreoditis. A szubakut granulomatozus pajzsmirigygyulladás, vagy másnéven De Quervain thyeroditis egy másik típusa a pajzsmirigy betegségeinek, mely leggyakrabban középkorúaknál jelentkezik, kiváltó oka ismeretlen, de vírust valószínűsítenek.

Milyen tünetei lehetnek a pajzsmirigygyulladásnak?

A tüneteket elsősorban a gyulladás által kiváltott alacsonyabb, vagy magasabb pajzsmirigyhormonszintek magyarázzák. Túlműködés esetén pajzsmirigy megnagyobbodás, más néven strúma, nyugtalanság, emelkedett vérnyomás, töredező haj, hajhullás, meleg, nedves bőr, ingerlékenység, előredülledő szemek alakulhatnak ki. Az alulműködés tünetei közé tartozik a súlynövekedés, koncentrációs zavarok, teljesítőképesség csökkenése, székrekedés, hajhullás, bőr szárazság, menstruációs zavarok, vetélés. A De Quervain gyulladásnál a kezdeti túlműködés mellett felső légúti fertőzés tüneteit tapasztalhatjuk. A Hashimoto tyreoditisnél az alulműködés tünetei dominálnak, míg a postpartum thyreoditis alul és túlműködéssel is járhat. A csendes thyreoditis nevéből adódóan enyhe, gyakran felismerhetetlen tünetekkel jár.

Hogyan diagnosztizálható a pajzsmirigygyulladás?

A pajzsmirigygyulladás diagnosztikájának két legfontosabb eszköze a laboratóriumi hormonelemzés és a pajzsmirigy ultrahangvizsgálat. A laborértékek alapján megállapítják, hogy fennáll-e alulműködés vagy túlműködés, az ultrahangvizsgálat során pedig meghatározható a pajzsmirigy mérete, szerkezete és erezettsége, melyek utalnak a gyulladás jelenlétére vagy hiányára.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen