Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Nyaki duzzanat? Kellemetlen szájszárazság? Nyálmirigybetegség, mint gyakran elfelejtett kórok

A nyálmirigyekbetegségek a lakosság által kevésbé ismert kórokok, melyek nagyon meg tudják keseríteni az ember életét, és a nem megfelelő kivizsgálás hiányában gyakran rejtve maradnak. A nyálmirigybetegségek a populáció egy kis százalékát érintik, de előfordulnak mind gyermekkorban, mind felnőttkorban.

 

Miért is szükségesek a nyálmirigyek?

A fej-nyaki régióban összesen három pár nyálmirigy van (submandibularis, sublingualis, parotis), melyek párosával a szájfenéken, az állkapocs alatt és a fül előtt helyezkednek el. A nyálmirigyek a nyál elválasztásáért felelnek, és ezzel az emésztés megkezdését végzik.

Milyen nyálmirigybetegségek fordulnak elő?

Gyerekkorban az egyik leggyakoribb betegség a nyálmirigygyulladás, mely ebben a korban gyakran alakul ki a fültőmirigyeknél, és duzzanattal és fájdalommal jár. A felnőtteknél szintén előfordulhat a nyálmirigy gyulladása, de ebben az életszakaszban a nyálkő és az autoimmun kórképek, mint például a Sjögren szindróma dominálnak.A nyálkő tipikusan étkezés utáni fájdalommal és duzzanattal jár, és legtöbbször az állkapocs alatti mirigyekben keletkezik. A Sjögren szindróma kifejezett szájszárazságot és néha duzzanatot okoz. Utóbbi szindrómaként több külső elválasztású mirigyet is érint, így például szemszárazságot is okoz.

 

Milyen képalkotó módszer segíthet a diagnosztikában?

A nyálmirigyek kifejezetten felületesen elhelyezkedő képletek, így kiválóan leképezhetők az ultrahang segítségével. Az ultrahangvizsgálat során mindhárom pár nyálmirigy vizsgálatra kerül, megállapítható szerkezetük, nagyságuk, erezettségük és a kóros eltérések is. A nyálmirigyek ultrahangvizsgálatával azonosíthatók a gyulladás jelei, illetve nyálkő esetében a kő helye és mérete is pontosan meghatározható. Az autoimmun eredetű Sjögren szindróma az ultrahangvizsgálattal jól diagnosztizálható, ugyanis gyakran a betegségre kifejezetten típusos ultrahangképet láthatjuk.

 

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

E-MAIL CÍM

[email protected]

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

8 + 8 =