Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Nyaki tályog: egy akut betegség a nyaki régióban

A tályog vagy másnéven abcessus egy fertőzés okozta gyulladásos képlet, melyet fal határol. A tályog a szervezetben számos helyen előfordulhat, így például a nyakon is. A nyaki tályogok egy része a garat körül alakul ki, és származhatnak a garat és a mandulák gyulladásából vagy akár fogtályogból is. A nyaki tályog jelentősége az, hogy az anatómiai viszonyok miatt beterjedhet a mellkas irányába, mely súlyos következményekkel járhat. Ennek tudatában a nyaki tályogokat mindig alaposan ki kell vizsgálni, és sokszor akut betegségként kell kezelni.

A nyaki tályog tünetei

A fertőzés következtében gyakori tünet a láz, hidegrázás, meleg fájdalmas duzzanat a nyakon, torokfájás, levertség, gyengeség vagy szájnyitási nehezítettség. A tályog érintheti a nyaki ereket is, melyeknél vérrögképződést vagy vérzést okozhat. A mellkas felé terjedő tályog súlyos következményekkel járhat, így akut kezelésük szükséges.

A nyaki tályog diagnózisa

A nyaki tályogokat gyakran nyaki ultrahangvizsgálat során is egyszerűen lehet diagnosztizálni. A tályog körül megfigyelhető sokszor a gyulladt, vizenyős környező szövet is. Amennyiben felmerül a mellkas felé terjedés lehetősége a tályog kiterjedésének megállapításához feltétlenül MR vagy CT felvétel szükséges. mindezek mellett a fog eredetű tályog kizárása céljából fogászati röntgen, vagy Cone-Beam CT felvétel szükséges.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen