Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Mélyvénás trombózis, az elviselhetetlen lábfájdalom oka

A mélyvénás trombózis (mélyvénás thrombosis) az alsó végtagi vénákban kialakult vérrögképződés, mely kezdetben részlegesen, később pedig teljesen elzárhatja a véna lumenét. Ennek következtében a vénákból a szív felé történő véráramlás kezdetben lassul majd akár teljesen akadályozottá válik. Évente átlagosan 2000 emberből egynél jön létre a betegség, és nőknél gyakoribb az előfordulása. A mélyvénás trombózis kiemelt figyelmet érdemel, hiszen a vénában kialakult vérrög egészében, vagy egy része leszakadhat a falról és elindul a tüdő felé, ahol az apróbb erekben elakadva tüdőembóliát okoz.

A mélyvénás trombózis tünetei

A vérrög okozta áramlási lelassulás kezdetben enyhébb majd járásra fokozódó lábfájdalommal jár, mely típusosan az elzáródott érszakasz köré sugárzik ki. A láb bedagad, kékes színű és a lábfej hátrafeszítésével a páciens fájdalmat érez a vádliban. Későbbi tünet lehet a felszíni vénák tágulata, ugyanis ezek a vénák próbálják elszállítani a felgyülemlett vért a szív felé. Előfordul az úgynevezett néma trombózis, mely tünet nélkül megy végbe. A trombózis szövődményeként kialakuló tüdőembólia egy életveszélyes állapot, mely vérköpéssel, szóró jellegű mellkasi fájdalommal és köhögéssel jár. Ez az állapot akut kórházi ellátást igényel.

A mélyvénás trombózis diagnózisa

A lábvénák panaszai miatt javasolt szakorvos felkeresése, aki a fizikális vizsgálat során megnézi a lábtérfogatok közötti különbséget és összegzi a tüneteket. A vérrög kimutatására alkalmas módszer az alsó végtagok vénás Doppler ultrahang vizsgálata, mely meghatározza az érfal lumenét, a vérrög méretét és az áramlás mértékét is. A terápiát követően ismételten szükség lehet ultrahang vizsgálatra, mely igazolja a vérrög méretének csökkenését és az áramlás növekedését a vénákban.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Carotis Doppler Vizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen