Májciszta: Jelentéktelen vagy nem?

A májciszta (májcysta) gyakori jóindulatú elváltozás a májban, mely egy folyadékkal teli hólyagszerű képletet jelent. A májciszta mérete változatos, lehet pár milliméteres, vagy megnőhet több centiméteresre is. Az egyszerű májciszták eredete nem tisztázott, kialakulásukban a genetikának és a hormonháztartásnak tulajdonítanak szerepet. A policisztás változata azonban genetikailag öröklődő betegség és gyakran együtt jár policisztás vesével. A genetikai tényezőkön kívül meg kell említeni egy kórokozót, az Echinococcust, mely képes a májban, agyban és a tüdőben is cysták lértehozására.

Melyek a májciszta tünetei?

A kis méretű egyszerű ciszták tüneteket nem okoznak, általában has-kismedence ultrahangvizsgálat során diagnosztizálják. A nagyobb ciszták okozhatnak méretőknél és helyzetüknél fogva tüneteket, mint például epeúti elzáródást, diszkomfortérzetet, hányingert. A ciszták jóindulatú elváltozások, és nem jellemző a malignus átalakulás.

Hogyan diagnosztizálható a májciszta?

A májciszta diagnosztikájának legegyszerűbb módja a has-kismedence ultrahangvizsgálat, mely során a ciszta helye és mérete is pontosan meghatározható. Mivel tüneteket általában nem okoznak különösebb beavatkozást nem igényelnek, érdemes követni a ciszták méretbeli változását évente egy ultrahangvizsgálattal. További lehetőség a májciszta kimutatására a CT és MR.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT ÁRA: 17 000 Ft