Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Máj hemangióma

A hemangióma (haemangioma, néha tévesen hemangioma) olyan jóindulatú érdaganat, mely az erek abnormális burjánzása miatt alakul ki. Az elváltozás gyakran a máj állományában fordul elő. A máj mellett megjelenhetnek a lépben, csigolyákban, esetleg belekben azonban ezek gyakorisága a májhoz képest kisebb. A nemek közötti eloszlást tekintve elmondható, hogy a máj hemangiómák a nők között nagyobb arányban jelennek meg.

Melyek a hemangióma tünetei?

A máj állományában található hemangióma általában nem okoz semmilyen tünetet, vagy testi jelet, sokszor a has-kismedence ultrahang során csak mint melléklelet diagnosztizálják. A kisméretű elváltozások méretbeli változásait követik, míg a nagyobb, 5 cm-t meghaladó hemangiómák okozhatnak hasi fájdalmat, vagy diszkomfort érzést, és emiatt az ilyen esetekben a sebészi kezelés is szóba jöhet.

Hogyan diagnosztizálható a hemangióma

A májban található hemangiómák ultrahang vizsgálat során könnyen diagnosztizálhatók. A felismerés során fontos, hogy elkülönítsük az egyéb elváltozásoktól, illetve meghatározzuk méretét, és időnként ultrahang vizsgálat mellett kontrolláljuk. A hemangiómák a májban a CT és MRI vizsgálat során is jól ábrázolódnak, de ezen vizsgálatok ritkán indokoltak ezen elváltozások vizsgálatára. A képletek méretbeli változásainak követésére általában ultrahang vizsgálat javasolt.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen

kapcsolat

BEJELENTKEZÉS

+36 (1) 789-9755

+36 (20) 513-0008

E-MAIL CÍM

[email protected]

CÍMÜNK

1075 Budapest,
Madách Imre út 11.

Írjon nekünk!

6 + 6 =