Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Lymphoma

A lymphoma (limfóma) a nyirokrendszer rosszindulatú tumora, mely a fehérvérsejtekből fejlődik ki. A lymphomák több kategóriába sorolhatók a, de a legfőbb csoportok a non Hodkin és a Hodgkin lymphomák. A lymphomak kb. kilencven százaléka a non-Hodgkin lymphoma. A betegség háttere ismeretlen, de rizikófaktornak számít az Epstein Bar vírusfertőzés. A kóros limfociták a nyirokcsomókban gyűlnek össze, melyek az egész szervezetben jelen vannak. Ennek következtében a kóros szövetszaporulat – azaz “limfóma” – a nyirokcsomók mellett a test más részeiben is előfordulhat, mint például a lépben és a csontvelőben, gyomorban, májban, vagy ritkábban az agyban is.

Milyen tünetei vannak a lymphomanak?

A lymphomák típusos tünetei közé tartozik a láz, éjszakai izzadás, nyirokcsomó megnagyobbodás és fáradékonyság. Emellett fogyás és az étvágy csökkenése is jellemző lehet. A megnagyobbodott nyirokcsomók fájdalmatlanok és nagyobbak, mint 1 cm. Többnyire a csomók a nyakon, az lágyék és hónalj területén figyelhetők meg.

Hogyan ismerhető fel a lymphoma?

A pontos diagnózis felállításához számos vizsgálat szükséges. Az első legfontosabb egy haematológiai kivizsgálás, mely részletes laborvizsgálatot is tartalmaz a fizikális vizsgálat mellett. A továbbiakban szükséges valamilyen képalkotó vizsgálat, mely gyakran a gyanús régió ultrahang vizsgálatával indul, tekintettel a könnyű elérhetőségére. Az ultrahangvizsgálat további előnye, hogy szükség esetén lehetőség van szövettani mintavételre, mely által elérhető a pontos diagnózis. A lymphoma igazolása után szüksége lehet CT vagy MRI vizsgálatokra, a tumor szervezetben lévő terjedésének a meghatározására.

Jelentkezzen vizsgálatra most!