Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Érelmeszesedés – egy időskori betegség, amelyre fontos odafigyelni

Az érelmeszesedés, vagy más néven atherosclerosis az erek falainak beszűkülését jelenti azáltal, hogy különböző zsírok rakódnak le az erek belső falán, és szűkítik a lument. Ennek következtében a véráramlás is akadályozott lesz és előrehaladott állapotban az érelmeszesedés akár teljes elzáródást is okozhat, mely már súlyos következményekkel jár, stroke-hoz vagy szívinfarktushoz vezethet.

Az érelmeszesedés okai nem ismertek, de számos kutatás felhívta már az emberek figyelmét különböző tényezők jelentőségére. Az érelmeszesedés jellemzően időskori betegség, de előfordulhat fiataloknál is. Az érelmeszesedés rizikófaktorai közé tartozik a zsírban gazdag táplálkozás, a mozgáshiányos életmód, a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Az érelmeszesedés tünetei

Kezdetben, kisfokú lerakódásnál az érelmeszesedés semmilyen tünettel nem jár. Az előrehaladott állapotok is jellemzően akkor okoznak már tüneteket, amikor a vérkeringés jelentősen romlik. A tünetek attól függenek, hogy mely erek az érintettek. Így az alsó végtagi erek érintettsége esetén lábfájdalom jelentkezik, az agyi erek elzáródása stroke-hoz, a szív ereinek szűkülete pedig szívinfarktushoz vezethet.

Az érelmeszesedés diagnózisa

A tünetek lefolyását áttekintve láthatjuk, hogy az érelmeszesedés kivizsgálásának nagy jelentősége van, hiszen az időben felfedezett érelmeszesedés kezelése által elkerülhetők a fent leírt súlyos következmények. Az erek vizsgálatának egy gyors és hatékony módszere az ultrahangvizsgálat. Jellemzően a nyaki erek Doppler vizsgálata alkalmas a főütőerek vizsgálatára, melyek az agyba szállítják a vért. Az alsó végtag ultrahang vizsgálat során is lehetőség van a láb ereinek vizsgálatára, illetve a hasi ultrahang során a hasi aorta szakaszai vizsgálhatók.

Mindezek tekintetében javasolt idősebb korban a nyaki erek éves ultrahangvizsgálata.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Carotis Doppler Vizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen