Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Epekő, epehólyag gyulladás és az epegörcs

Az epekő, vagy másnéven cholelithiasis egy gyakori betegség az idősebb lakosság körében. A prevalenciája nőknél kb. 15%, férfiaknál kb. 7,5% körül van, de az életkorral a gyakorisága növekszik. Az epeköveknek különböző típusait különböztetjük meg az összetételük alapján. Az epekövek kb. 80%-a cholesterin és kevert kövek, melyek koleszterintartalma magas, míg a maradék 20%-ot a bilirubin kövek alkotják.

 

Az epekő lehetséges tünetei

Az emberek nagy része panaszmentes epekőhordozó, akiknek semmilyen tünete nem okoz az epehólyagban lévő kövek. A nagyobb méretű kövek sokszor kevésbé okoznak panaszokat mint a kisebb kövek, ugyanis a kisebb, pár milliméteres kövek az epehólyagból elindulhatnak az epeutak felé, és a beékelődés miatt epegörcsöt okoznak, mely a has felső, jobb oldalára sugárzik ki. Emellett gyakori tünet a teltségérzés, a meteorizmus. Epekövesség következményeként kialakulhat epehólyag gyulladás, sőt a kő perforáció által eljuthat akár a belekbe is és elzáródást okozhat.

Az epekő diagnózisa

A klinikai vizsgálat mellett lényegesek a képalkotási módszerek is. Mivel az epekövek egy része nem ad röntgenárnyékot, így az elsőként választandó képalkotási modul az ultrahang. A has-kismedence ultrahangvizsgálat során meghatározható a kövek helye, mérete és az esetleges epehólyag gyulladás jelei is. További lehetőség a kövek diagnosztikájára a CT, az endoszkópos retrográd cholangiographia és az MR.

KAPCSOLÓDÓ VIZSGÁLAT

Has-kismedence ultrahangvizsgálat

A VIZSGÁLAT AZ ALÁBBI RENDELŐINKBEN ÉRHETŐ EL:

Budapest

Debrecen