Budapesti rendelő: +36 (1) 789-9755   |   [email protected]

Debreceni rendelő: +36 (52) 531-933   |   [email protected]

Csomó a hónaljban

​Mi is ez a jelenség?

Nem másról van szó, mint a hónaljnál lévő kisebb duzzanatról vagy dudorról, melyek akár szemmel láthatók is lehetnek. Többnyire tapintásra érzékeny és fájdalmas csomók, kemények vagy esetleg puhák, igen változatos megjelenésűek. Eredetüket tekintve  több ok is állhat kialakulásuknak hátterében.

Melyek ezek az okok?

Csomó a hónaljban kialakulhat tályog, ciszta, lipóma, megduzzadt nyirokcsomók, verejtékmirigy gyulladás vagy emlődaganat miatt. A gyulladásos képletek estében bakteriális, vírusfertőzés, irritáció vagy autoimmun betegség is állhat a háttérben. Ezek közül az okok közül ki kell emelnünk hármat.

Gyulladás okozta nyirokcsomóduzzanat:

Az immunrendszerünk fontos részét alkotják a nyirokcsomók, melyek kisebb ovális csomók és az egész testben elszórtan megtalálhatók. Több helyen csoportosulnak, mint például a lágyék, a nyak, vagy az axilla (hónalj).  Amikor immunrendszerünk legyengül ezek a nyirokcsomók könnyen esnek áldozatául baktérium, vagy vírusfertőzéseknek. A nyirokcsomó pedig ekkor megduzzad, megnagyobbodik, tapintásra érzékennyé és kifejezetten fájdalmassá válik.

Daganat okozta nyirokcsomóduzzanat:

A hónalji régiót illetőleg a leggyakoribb az emlődaganat okozta nyirokcsomó megnagyobbodás. Az emlő javarészt zsír-kötő-és mirigyszövetből áll, ahol, ha sejtburjánzás történik kialakulhatnak daganatok, tumorok. Gyakran kísérik őket az alábbi tünetek: fájdalom, csomó, váladékürülés, egyenetlen bőrfelszín és duzzadt vénák az emlőn, valamint tapintható szövettöbblet (csomó) az emlőben vagy akár a hónaljban. Kialakulásának hátterében legtöbbször genetikai kódoltság vagy mutáció áll.

Zsírcsomó (lipóma)

Ez nem más, mint egy jóindulatú zsírdaganat, amivel, ha nem okoz panaszt nem feltétlenül kell foglalkozni, más esetben pedig műtéttel könnyedén eltávolítható.

Diagnózis

Általában ultrahang vizsgálattal diagnosztizálhatók, emlődaganat esetén mammográfiát (az emlő röntgenvizsgálata) is végeznek.

A pontos diagnózis felállításához hasznos lehet elvégezni többféle ultrahang vizsgálatot. Az emlő ultrahang egy sugárterheléssel nem járó fájdalommentes vizsgálat, mely az emlők szöveti és szerkezeti elváltozásainak kimutatására alkalmas (pl: daganat, ciszta) ,de  hónalji régiót is minden esetben átvizsgálja az orvos. Lágyrész ultrahang során pedig célzottan a hónaljban található nyirokrendszer állapotáról kapunk visszajelzést.